Ostalo 1 prosto mesto

Slovenski dvojezični vrtec je iniciativa za omogočanje prisotnosti slovenskega jezika in slovenske kulture v vsakodnevnem življenju tudi najmlajših Slovencev na Dunaju. V ekipi smo zastavili odličen koncept integracije slovenskega programa v nemško pedagoško okolje in ga ponudili slovenskim staršem na Dunaju, da ga v polni meri izkoristijo. In so tudi ga.

Prosta mesta za vpis v sezono 2018/2019 so že skoraj povsem zapolnjena, nekaj pa je rezervacij že za prihodnje leto. Ostaja še eno prosto mesto, ki se bo umestilo bodisi v starostno skupino do treh let bodisi v skupino od tri do šest let. Rezervacije so odprte še do prihodnjega petka, 27. 4., do takrat pa je potrebno poravnati tudi 100 EUR plačila za rezervacijo. To plačilo se izvede na račun Iniciative za slovenski vrtec, potrdilo o plačilu pa je potrebno pokazati pri vpisu, ki se opravi direktno v vrtcu Schmetterling »Am Heumarkt«, kjer se, na podlagi tega plačila, za starše slovenskih otrok pripravi pogodba s prilagojenimi pogoji.

Slovenske družine lahko z vpisom svojih predšolskih otrok v slovensko skupino Metuljček Cekinček pridobijo ne samo odločilno pomoč pri vsakodnevnem ohranjanju slovenskega jezika in kulture, pač pa tudi finančno ugodno rešitev varstva na nivoju uveljavljenega privatnega vrtca. Mesečni prispevek za varstvo in hrano znaša za slovenske družine samo 70€, kar je primerljivo znesku, ki ga starši sicer plačujejo v javnih vrtcih mesta Dunaj.

Seveda se med slovenskimi starši pojavljajo najrazličnejši pomisleki in strahovi, kar je povsem naravno. Veliko slovenskih otrok je vključenih v javne ali privatne avstrijske vrtce, s katerimi so tako otroci kot starši zadovoljni. Prepis v novi vrtec lahko v takšnem primeru prinese nepotreben stres, kar je bolj verjetno predvsem pri starejših otrocih. Prav zato smo se z vrtcem Schmetterling dogovorili, da sprejmemo tudi mlajše otroke, ki bodo tako svojo pot pričeli v našem vrtcu in jo potem suvereno nadaljevali vse tja do vstopa v osnovno šolo. V tem času bo slovenski jezik več ur prisoten v njihovem vsakdanu, prav tako pa tudi nemški. Medtem, ko bodo v nemščini potekale predvsem glavne aktivnosti (na primer jutranji krog oz. »Morgenkreis« in priprava na vstop v osnovno šolo), bo slovenski jezik zaznamoval ustvarjalno preživet čas s slovensko pomočnico vzgojiteljice, ki bo za otroke pripravljala kuharske delavnice, Montessori delavnice z veščinami za življenje in ure pravljic. Prav tako se bodo v kuhinji vrtca občasno pripravljale tudi slovenske tradicionalne jedi. V dopoldanskem času bo slovenska pomočnica vzgojiteljice otrokom na voljo tudi izven organiziranega programa…za pogovor, za tolažbo, za pomoč pri tem in onem. V popoldanskem času pa bodo otroci vključeni v redni program vrtca Schmetterling, ki poteka v nemško-angleškem jeziku. To bo tudi čas, ko se bodo lahko prosto igrali s svojimi sovrstniki v jeziku, ki bo v določenem trenutku pač najbolj priročen. Mimogrede bodo tako slovenski otroci prevzeli tri jezike, pri čemer bosta nemščina in slovensčina v njihovem življenju »hodili z roko v roki«. Več o pomembnosti izgradnje »pravilnih« temeljev za zdravo zavedanje lastne identitete pa v prihodnjem zapisku, kjer se nam bo pridružila tudi družinska psihologinja dr. Tjaša M. Kos, ki je že na informativnem dnevu z nami delila svojo lastno izseljensko družinsko izkušnjo.

 

Vabljeni torej k naši srčni zgodbi o slovenskem vrtcu na Dunaju!

 

Iniciativa za slovenski vrtec

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close