Pomladni veter iz vrtca

Na Dunaju pač vedno piha, toda nas to ni ustavilo, da ne bi plezali po igralih Stadtparka in se veselili vsakega novega dne s prijateljčki.  Res je sicer, da so nas v preteklih tednih redno obiskovali tudi virusi in viroze, a tudi to nas ni odvrnilo, da se ne bi potem, ko smo se vrnili v vrtec, pridno lotili zanimivih ustvarjalnic z našo vzgojiteljico Natalijo.

Pomlad je še posebej zanimiva tema za ustvarjanje in spoznavanje življenja, ki se odvija okoli nas. Pri poskusih smo tako spoznali, da se rastline razvijejo iz semen in če jih položimo v prst ter zalivamo, vzkalijo in zrastejo v novo rastlino. Vas zanima, kaj nam je o sebi povedal fižol?

Zrna fižola smo dali med moker papir in opazovali kaljenje. Nekaj zrn fižola nismo namakali v vodi in tam ni prišlo do kaljenja. Do kaljenja je prišlo v lončku, kjer smo namočeni fižol dali v temo. Iz teh poskusov smo sklenili, da fižol za kaljenje rabi samo vodo, ne pa tudi svetlobe. Fižol smo razpolovili in pod lupo ogledovali korenčico, stebelce, in dva prava lista v kalčku. Kalitev in rast rastline smo opazovali vsak dan,  rast rastline smo spremljali tudi z merjenjem z ravnilom. Opazovali smo rast stebelca, listov. Spoznali smo, da rastlina za rast potrebuje poleg vode tudi svetlobo. Tista rastlina, ki je bila zaprta v omari, na temnem, se ni več razvijala.

Zalivanje semen

Opazovali smo še kaljenje in rast  paradižnika, redkvice, kreše, melise in marjetice. 
Kreša je zelo hitro zrasla, ostala semena so vzklila in začela rasti, vendar od kaljenja do razvoja listov in cveta lahko traja par tednov,  zato bomo naše rastline opazovali tudi v prihodnjem mesecu.

Pri našem opazovanju okolja smo uporabljali nekatere naravoslovne Montessori materiale in jih sortirali glede na  žive oz. nežive materiale (les, kamen, kristal, ovčja dlaka, plastične figurice živali,  storž, plodovi rastlin, školjke). Montessori kartice pa smo uporabljali tudi za opazovanje življenjskega kroga metulja in čebelice. Na krog iz vrvice smo najprej položili metulja, nato  jajčece, gosenico in bubo. Pri tem smo ugotovili, da iz bube nastane metulj, ki spet izleže jajčece.

Naravni cikel metulja in čebelice

Pomlad je tudi čas, ko ti srce zapoje od radosti, saj se vse prebuja in začenja brsteti in cveteti. Ta radost je razlog, da si človek zapoje, zato smo tudi mi veliko peli, pa tudi plesali smo. Naučili smo se pesmice Marko skače po zeleni tratiMali zvonček se je zbudil, Zvončki in trobentice, Žabe svatbo so imeleČebelica Maja in našo himno, Metuljček Cekinček. Svojo domišljijo smo urili s poslušanjem pravljic Zmajček in TrmicaZelo lačna gosenicaZmaj Direndaj ter Peter Klepec.

Pust je bil še en dan, ki smo si ga dodobra zapomnili, saj smo se takrat mastili s krofi, plesali smo in prepevali ter barvali klovna. 
Za dan žena in za materinski dan pa smo svojim mamicam poklonili rožice, ki smo jih izdelali iz papirja.

Skratka, pisano je bilo in pestro. Tako zelo, da so se nam pogosto pridružili tudi drugi otroci v vrtcu, tisti, ki vsaj malo razumejo naš jezik, ker tudi sami od doma prinašajo takšnega, ki spada v skupino slovanskih jezikov. Takrat smo bili še posebej ponosni na svoj jezik in zanimiv program, ki ga posebej za nas pripravlja naša, slovenska, vzgojiteljica.

Vrednost slovenske skupine pa so nedavno prepoznali tudi mediji in tako je bil intervju o naši zgodbi objavljen v slovenskem koroškem tedniku Novice. Preberite ga tukaj.

In ne pozabite ljudem okoli vas povedati novico o odprti čakalni listi, ki vsakega, ki bi se nam želel pridružiti, čaka na vpisni strani našega spletnega mesta. Vsa trenutna mesta smo namreč otroci, vpisani v preteklem letu, obdržali,
ker imamo tako zelo radi svoj slovenski vrtec. Ampak to ne pomeni, da se ne bo tekom leta sprostilo še kakšno mesto,  ali pa se bo ponudilo kakšno novo. Za tiste neučakane, ki bi pa na vsak način želeli postati del naše skupine, to je možno tudi tako,  da kontaktirate vrtec Schmetterling direktno, gospo Melanie Lackner, na telefonsko številko  01 / 440 53 35 ali po elektronski pošti heumarkt@schmetterling.at in povprašate, ali se obeta kakšno prosto mesto v kratkem… namreč tudi otroci vpisani  v vrtec Schmetterling Am Heumarkt  izven slovenske skupine, imajo možnost ustvarjati in raziskovati, se veseliti,  prepevati in plesati, poslušati pravljice in se igrati v slovenskem jeziku… je zapisano v vetru.

1 thought on “Pomladni veter iz vrtca

  1. Me veseli da v Dunaju imate slovenski vrtec. olgited Benečanka

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close