Poletni potopis iz vrtca in obvestilca za jesen

Šolarji se odpravljajo v šolo, mi pa nadaljujemo svoj vsakdan v vrtcu v september, ne da bi čutili veliko spremembo. No ja, če pomislimo, so jutra nekoliko hladnejša in večeri tudi. Oh ja, in za nami je veliko lepih spominov iz zabavnih poletnih dni, ki smo jih preživeli skupaj s svojimi družinami. No, če človek malo pomisli je vendarle čutiti majhno spremembo na obzorju. Priznamo.

Zelo pomembno obvestilo za vse vpisane družine in tiste, ki vas vpis zanima, smo zapisali na koncu tega sporočila, še prej pa bi vam radi povedali, kaj vse smo v slovenski skupini Metuljček Cekinček počeli to poletje…takrat, ko seveda nismo bili na družinskih počitnicah. Potovali smo okoli sveta! Seveda ne dobesedno, pač pa v naši igralnici.  V ta namen smo uporabili otroški atlas sveta, atlas živali in Montessori karte- kontnenti. Potovanje po Afriki je bilo zelo razburljivo, saj smo videli otroke s čokoladno kožo in afriške živali: zebre, leve, žirafe, slone, opice, povodne konje in gazele. Na severu Afrike pa smo odkrili znamenite piramide. Naša slovenska vzgojiteljica Natalija nam je opisala njeno potovanje po Afriki in radovedno smo poslušali ter spraševali o majhnih rečeh iz njenih spominov. Zraven smo zapeli še pesmico Na potep sta šla dva slona.

Z gibalnimi igrami smo nato z letalom potovali v Severno Ameriko. Pristali smo v Kanadi in pozdravili grizlija, losa in pumo. Nato smo si šli z ladjo ogledat kip svobode v New Yorku in najvišje stolpnice na svetu. Ker nas je zelo zeblo, smo se hitro odpravili na jug Severne Amerike, v Florido. Tam smo se v morju ogreli, v parku pozdravili aligatorje in krokodile ter se nato odpeljali v zelo zanimiv kraj, kjer vzletajo rakete, to je Kennedy Space Center. Tu smo videli, kako so rakete visoke in kako malo prostora je v njih namenjenega za astronavte. Natalija nam je pokazala svoje slike, kako sedi v kupoli rakete, namenjeni za astronavte. Tudi mi bi si kdaj želeli preizkusiti sedeti tam noter. Potovali smo tudi v Kalifornijo, kjer smo v parkih videli največja drevesa na svetu, ki lahko dosežejo v višino kar 100 metrov. To je tako visoko, kot so visoki nekateri dunajski nebotičniki.  

Sledilo je potovanje v Južno Ameriko. Ugotovili smo, da na tej celini ljudje  govorijo špansko in radi plešejo ter pojejo. Tako smo zaplesali in zapeli pesmico Si si si No No No. Ker ima Južna Amerika veliko tropskega gozda,  smo si pogledali knjigo Džungla in v njej našli prečudovite živali, ki bivajo v tropskem gozdu.

Nato smo potovali v Azijo. V knjigi Vse smo si ogledali znamenitosti Moskve, zraven pa nam je pomagala deklica, ki v naši skupini govori tudi rusko. Za tem je sledil ogled Kitajske, z zelo znanim kitajskim zidom, riževimi polji in nam še posebej zanimivim medvedkom, ki mu ves svet reče Panda. V Južni Aziji (Malezija, Tajska, Indonezija) smo si ogledali slike o tem, kako sekajo drevesa v tropskem gozdu in namesto njega sadijo oljno palmo in tropsko kavčukovo drevo. Bilo nam je žal za stara drevesa. V tropskem gozdu uspevata tudi kakavovec, iz katerega pridobivamo nam zelo ljubi napitek, ter avokadovo drevo. Spet smo zvedavo poslušali zgodbe naše vzgojiteljice Natalije, o plezanju po visečih mostovih v krošnjah dreves tropskega gozdu v Maleziji. V mislih so se nam lar zamajala tla pod nogami.

Tik pred koncem je sledilo še potovanje po Avstraliji, kjer nas je najbolj pritegnil živalski svet: koale, kenguruji in prelep podvodni svet. Seveda nismo pozabili tudi na Evropo. Na tem kontinentu smo dali poudarek domači prelepi deželi, Sloveniji. Slovenijo smo spoznavali na zabavni način, z družabno igro: Spoznavajmo Slovenijo. Ugotovili smo, kako ponosni smo lahko na svojo lepo državico, od koder so naše korenine in ki jo vedno znova, radi obiščemo.

Tako je minilo eno šolsko leto, pa tudi eno vrtčevsko. Prvo leto slovenskega dvojezičnega vrtca, ki je bilo na nek način tudi pilotno. Otroci so uživali, se vedno znova smejali in radovedno poslušali ter sodelovali v programu slovenske vzgojiteljice Natalije. Kljub zelo uspešno izvedenemu prvemu letu, pa si Društvo Slovenski bilingvalni vrtec na Dunaju še zmeraj intenzivno prizadeva pridobiti stabilna sredstva za delovanje slovenske skupine Metuljček Cekinček in za uresničitev vizije o povsem avtonomnem vrtcu, v lastnih prostorih in z svobodo pri določanju programa za slovenske predšolske otroke na Dunaju. Zaradi okrnjenih sredstev za prihajajoče leto zato žal nismo mogli ponuditi novih prostih mest v slovenski dvojezični skupini, kljub temu pa smo lahko zapolnili kar dve mesti iz čakalne liste. Ta je še zmeraj odprta in vabimo torej vse zainteresirane družine, da vpišete svoj interes na čakalno listo.

Dodatno obveščamo vse vpisane družine in tiste, ki bi vas vpis zanimal v prihodnosti, da bo po novem slovenska vzgojiteljica v vrtcu prisotna tri dni v tednu, po štiri ure dopoldan in sicer v torek, sredo in petek. Razlog za zmanjšan obseg dela je intenzivno pedagoško izobraževanje slovenske vzgojiteljice, v skladu z vizijo o odprtju lastnega dvojezičnega vrtca na Dunaju v prihodnosti. Vse starše prosimo za razumevanje in se že v naprej zahvaljujemo za podporo in zaupanje!

Želimo vam lep začetek novega vrtčevskega leta in čudovit, spominov poln zaključek letošnjega poletja!

Ekipa slovenskega dvojezičnega vrtca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close