Bučni oktober!

Drevesne krošnje so se že obarvale v čudovite jesenske odtenke, ki krasijo naše poti v vrtec, pa tudi naše najljubše igrišče v Stadtparku. Prav zato nas je v oktobru še posebej pritegnilo raziskovanje narave in njenih jesenskih bogastev. Pogledali smo si značilne jesenske plodove iz gozda: kostanj, žir, želod, lešnik, in iz njih naredili spominsko igrico. Pri tem smo peli jesenske pesmice o kostanjčku, Kostanjček zaspanček, in pesmico o škratu, Enkrat je bil en majhen škrat. Obiskala nas je tetka Jesen in nas razveselila z jesenskim sadjem in zelenjavo. Pripravili smo tržnico z različnim sadjem in zelenjavo. Pogovarjali smo se o tem,  kako je uživanje sadja in zelenjave zelo pomembno za naše zdravje. V to nas je še bolj prepričala prehranska piramida, kjer smo opazili, da sta sadje in zelenjava skoraj čisto na dnu naše piramide. Kar pa je na vrhu naše piramide, pa lahko jemo le v omejenih količinah. To so razne sladice, torte in izdelki z veliko maščobami.

Od vsega sadja, nas je najbolj pritegnilo prav jabolko. Sočno lepo jabolko.  Odkrivali  smo, kaj se skriva v jabolku, kakšne barve je, kakšnega okusa. In nato smo iz sočnih jabolk naredili jabolčni štrudelj. Vsi otroci smo z veseljem pomagali pri lupljenju jabolk, ribanju jabolk, valjanju testa in pri nanašanju sestavin na testo. Štrudelj smo na koncu zavili skupaj, ga namazali z maslom in položili na pekač. Naša kuharica nam ga je dala peči in ko se je ohladil, je bilo že kosilo. Naš štrudelj je bil okusna sladica zraven kosila. Na koncu ni nič več ostalo na pladnju, naši želodčki pa so bili prijetno polni.

Jabolčni štrudelj v nastajanju

V tem mesecu smo brali zelo znano zgodbico pisatelja Tolstoja, Repa Velikanka. Nato smo se igrali igrico vlečenje vrvi in si predstavljali, da iz zemlje vlečemo repo. Vsi smo poskušali potegniti Repo Velikanko ven iz zemlje in naposled, nam je s skupnimi močmi tudi uspelo.

Ker je jesen začetek hladnejših dni, smo več časa preživeli med pravljičnimi junaki in njihovimi zgodbami. Brali smo pravljice, kot so, Zverjasec, Sapramiška in slovenska ljudska, Janček ježek. Naredili smo teater in si pripovedovali najrazličnejše jesenske zgodbice. Vsi smo sodelovali pri pripovedovanju in tako ustvarili čisto nove domišljijske pripovedke. Pri tem smo zelo uživali, saj je naše izvirno pripovedovanje kodralo naše domišljijske kotičke. Naša vzgojiteljica Natalija je bila zelo presenečena, koliko slovenskih pravljic poznamo otroci.

Oktobra se le redko kdo utegne izogniti bučam, mi pa smo se jih naravnost razveselili. Konec oktobra je tako minil v dekoraciji buč. Iz buč smo izdelovali strahce, ali pa smo v njihovo sredino smo položili svetilko, da so bile buče še bolj strašne. Pogledali smo si, kakšna so semena buč, ter spoznali, da lahko iz teh semen naredimo bučno olje, ki velja kot eno najbolj kulinaričnih olj v tradicionalni kuhi. Bučna semena pa je možno uporabiti tudi kot prigrizek, zato smo jih nekaj položili na posebno podlago in jih zaupali kuharici, da jih je dala sušiti v kuhinji. Se že veselimo, da jih bomo kmalu pohrustali. Kaj pa vi? A ste se vi tudi zabavali z bučami? Upamo, da ste se vsaj tako, kot mi, ker buče so res nekaj posebnega, zato vam tokrat pošiljamo bučni pozdrav in vam želimo pisan prehod v mrzle dni!

Buče, buče, buče

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close