Zimski pozdrav iz vrtca!

Dragi starši in prijatelji!

Tokratna zima je nekoliko drugačna, nekoliko bolj mila je… zato pa smo si v skupini Metuljček Cekinček ustvarili svoje zimsko vzdušje. Pozornost smo posvetili raziskovanju zime, delali smo barvasti led in na njem izvajali razne znanstvene poskuse, ga topili s soljo in nanj »nalepili« vrvico. Merili smo temperaturo ledene vode in ugotovili, da termometer kaže skoraj 0 stopinj. Videli smo tudi, da led plava na vodi in ugotavljali, zakaj. Nato smo potapljali še ostale različne materiale in igrače. Les je, na primer, tudi plaval na vodi in zamašek iz plute, pa napihnjen balon, tudi. Kamen, na primer, pa se je potopil, prav tako tudi kovanec in igla. Potem smo iglo položili na košček papirja ter ju dali v vodo in presenečeni ugotovili, da v takšni obliki ne potone. Skupaj smo ugotavljali, da lahko tudi oblika predmetov vpliva na njihovo plovnost.

Ker so nas mrzli dnevi prepričevali naj ostanemo na toplem, smo bili v januarju in februarju še posebej kreativni. Iz papirnatih krožnikov smo izstrigli krog in ga povezali s srebrno vrvico v obliki snežinke. Zraven smo nalepili še vato in tako smo na koncu dobili skoraj prave snežinke. V času pusta smo iz papirnatih krožnikov izdelovali pustne maske, ki smo jim dodali barve vodenih barvic.  Ko so se maske posušile, smo jih uporabljali za naš ples s pustnimi maskami. Zraven smo prepevali pesmice o pustu in o žabji svatbi. Seveda pa nismo pozabili tudi na praznik ljubezni, Valentinovo. V ta namen smo za naše starše izdelali in spekli srčke iz slanega testa. Obesili smo jih na vrvico in odnesli staršem za darilo.

Peli smo pesmice, Zima zima belaSkoči medo, skoči medoPesem o snežakuMi se imamo radi in različne pustne pesmice (Žabe svatbo so imelePustna od M. Voglar, Vesela maškara), in prebirali pravljice, Zgodbica o pingvinu,Kdo ima čas za medvedka in Dobro srce.

Še posebej smo uživali v gibalnih igrah z žogo in lesenimi obroči. To igrico smo večkrat  ponovili, prav tako pa nas je navdušila tudi gibalna igrica »Medvedi in miške«.V vrtcu smo dobili novo glasbilo s tipkami, ki ga imenujemo Keyboard. Nad njim smo povsem navdušeni in s pomočjo naše vzgojiteljice Natalije, smo se že naučili zaigrati dve novi pesmici, Kuža pazi in Mojster Jaka.Zdaj pa se kakšen dan že opazi pomlad v zraku in med konci tedna, na sprehodih s starši ali obiskih dedkov in babic v Sloveniji, smo tu in tam že lahko videli prve pomladne cvetlice. Še več jih bo, smo pa prepričani, da bo tudi še kakšna snežinka padla. Kakorkoli že bo, veselili se bomo tega in onega in prav radovedni smo že, kaj nam bo naša vzgojiteljica Natalija pripravila v mesecu marcu. 

NOVOST NA PODROČJU SOFINANCIRANJA:

Za primarno in dodatno financiranje delovanja slovenskega dvojezičnega vrtca se je društvo v zadnjih mesecih intenzivno prijavljalo na različnerazpise v Sloveniji in Avstriji, npr. na razpis Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in na avstrijski razpis Bundeskanzleramt-a za Volksgruppe.V letu 2019 je društvo za delovanje slovenske skupine Metuljček Cekinček porabilo okoli 30.000 EUR. Največ od tega predstavlja subvencioniranje starševskega prispevka, in sicer, 16.560 EUR ter za plačilo stroškov slovenske asistentke v vrtcu, okoli 13.900 EUR. S 1. septembrom 2019 je bilo tako društvo primorano znižati stroške, in sicer je omejilo višino sofinanciranja prispevka za starše na 30%, slovenska asistentka pa je začela delati v vrtcu za krajši čas, in sicer 12 ur tedensko. Tako sedaj v letu 2020 še vedno mesečno nakažemo 1 130 EURza delno subvencijo starševskega prispevka in za stroške slovenske asistentke. Za sofinanciranje delovanja društva v letu 2020, smo s strani Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu prejeli 4.000 EUR. Posledično bo društvo moralo  s septembrom 2020 začasno ustaviti sofinanciranje starševskega prispevka, kar pomeni, da bodo morali starši plačevati polno ceno vrtca Scmetterling. V društvu si še naprej prizadevamo najti in ustvariti nove načine in poti, da bi lahko mesta s slovenskim programom za predšolske otroke Slovencev na Dunaju omogočili čim več družinam. V ta namen smo v začetku leta organizirali večerjo s starši in ustvarili WhatsApp skupino, znotraj katere komuniciramo s starši osebno za namene novih idej in rednih srečanj v živo. Prepričani smo namreč, da so prav starši, ki dajejo posebno vrednost slovenskemu jeziku v avstrijskem okolju, tista gonilna sila, ki lahko, skupaj z nami, ustvari boljše pogoje za obstoj in delovanje slovenskega dvojezičnega vrtca na Dunaju. V kolikor bi želeli biti del te iniciative, se priključite naši WhatsApp skupini na tem linku: https://chat.whatsapp.com/ISmIVS8WlN8FTSbdV8PFH1

PROŠNJA ZA IZPOLNITEV ANKETE – 5 MIN:

Ker v društvu radi pomagamo mladim raziskovalcem, ki se ukvarjajo s tematiko vzgoje in zdravega načina življenja otrok, Vas prijazno prosimo, da si vzamete 5 minut časa in prispevate svoje odgovore v anketo študentke Urške Munda, ki se je na nas obrnila, da bi pridobila odgovore svoje ciljne skupine. Urška Munda je študentka dodiplomskega študija Prehransko svetovanje – dietetika na UP, Fakulteti za vede o zdravju. Pripravlja diplomsko delo z naslovom Vplivi na prehrano predšolskih otrok, za katero potrebuje tudi empirične podatke. Anketni vprašalnik je namenjen staršem, katerih otroci so stari med 3 in 6 letPOVEZAVA DO VPRAŠALNIKA: https://www.1ka.si/a/24904


Hvala vsem, ki že skoraj dve leti spremljate našo pot, nas podpirate, bodrite, nam aktivno ali
pasivno pomagate in skupaj z nami oblikujete zgodbo o slovenskem dvojezičnem vrtcu na Dunaju. Želimo Vam miren konec zime in pisan začetek pomladi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close