JESENSKE BARVE V VRTCU

Vrtec je varen kraj. Vrtec je topel kraj. V vrtcu smo svobodni s svojo domišljijo in ni nam potrebno skrbeti, kaj se dogaja v zunanjem svetu.

Oktober je mesec, ki se že veselo bohoti v jeseni, zato smo v starejši skupini kot rdečo nit izbrali jesensko vzdušje, v mlajši skupini pa smo z našo vzgojiteljico Natalijo spoznavali zdravo prehrano. V obeh skupinah smo si ogledali značilne jesenske plodove iz gozda: kostanj, žir, želod, lešnik, oreh, in iz njih naredili igrico Spomin, ki nam je poznana že iz prejšnjih mesecev. Iz jesenskih plodov smo naredili tudi različne gibalne igrice, npr. tek in masažne igrice s kostanji. Pri tem smo peli jesenske pesmice o kostanjčku Kostanjček zaspanček in pesmico o škratu Enkrat je bil en majhen škrat, pesmico o ježku Ježek teka, teka in o medvedku Pleši medo, pa pesmico o sreči Če si srečen.

Pripravili smo tržnico z različnim sadjem in zelenjavo ter tako spoznavali imena sadja in zelenjave. Kupovali in prodajali smo, pri tem pa uporabljali plastične kovance in spoznavali tudi osnovne matematične spretnosti. Pogledali smo prehransko piramido in ugotovili, da sadje in zelenjava spadata v pomembno skupino na piramidi. Na dan naj bi užili 5 porcij sadja in zelenjave. Iz kartona smo izrezali obrise naših majhnih ročic in na vsak prst nalepili en sadež ali zelenjavo.

Jabolko je sadež, ki ga imamo otroci najraje, zato smo pogledali, kaj se nahaja v sredini jabolka in kaj okoli. Nato smo iz sočnih jabolk naredili jabolčni štrudelj. Vsi smo z veseljem pomagali pri lupljenju in ribanju jabolk, valjanju testa ter nanašanju sestavin na testo. Štrudelj smo na koncu zvili skupaj, ga namazali z maslom in položili na pekač. Ko se je ohladil, je bilo že kosilo. Naš štrudelj je bil okusna sladica!

V tem mesecu  smo brali  zelo znano zgodbico od Tolstoja, Repa Velikanka. Nato smo se igrali igrico Vlečenje vrvi. Vsi smo poskušali potegniti Repo Velikanko ven iz zemlje. Ni in ni hotela ven, nato pa smo se vsi prevrnili po tleh … Prebrali smo še zgodbico o škratu in o palčkih Kaj delajo palčki, ko zunaj dežuje ter koroško ljudsko pravljico Hvaležni medved.

Konec meseca je minil v dekoraciji buč. Iz njih smo izrezovali strahce. V sredino buč smo položili baterijo, da so bile buče še bolj strašne. Ogledali smo si, kakšna so semena buč, se naučili, da lahko iz teh semen naredimo bučno olje in par semen smo dali sušiti v kuhinjo. Praznovali smo tudi noč čarovnic. Oblekli smo se v čarovniške kostime, zapeli in zaplesali okoli svetleče buče.

Zdaj pa bo kmalu tukaj zima, zato je treba jesensko sonce dodobra izkoristiti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close