SPOMIN NA POLETJE V VRTCU

Poletje je kar prehitro minilo, mi pa smo bili ustvarjalni in veliko novega smo se naučili. Naj vam predstavimo, kako je potekalo naše poletno druženje.

***

V mesecu juliju smo spoznavali človeško telo. Najprej smo spoznavali sebe, svoje telo, velikost, primerjali smo se med seboj, kdo je v naši skupinici največji in za koliko je večji od ostalih otrok. Ob tem smo se naučili uporabljati merske enote. Sami smo, s pomočjo knjige Človeško telo, enciklopedije ter lesene sestavljanke, odkrivali notranjost telesa. Spoznali smo notranje organe in njihove lastnosti. Naredili smo obris otroka na plakatu ter z uporabo umetnih materialov in kopij iz knjig upodobili notranjost človeškega telesa.

Na plakat smo narisali odtise stopal, zraven k vsaki stopinji položili glasbilo in nato skakali po stopinjah ter pri tem preizkušali različna glasbila.

Vrtec_Slika1.jpg

Dotaknili smo se tudi teme o zdravju, kjer smo posebno pozornost posvetili zdravi prehrani. Cel mesec smo v slovenski skupinici  pripravljali sadno-zelenjavno popoldansko malico za vse otroke v vrtcu. Pri tem smo samostojno rezali paradižnik, papriko, kumare ter dekorirali s sirom in različnimi namazi.

Najbolj zabavno nam je bilo eksperimentirati z različnimi okusi. Ugotavljali smo, kakšen okus imajo grenivka, limona, slana raztopina ter sadni sok. Pri tem smo vadili tudi tehniko pipetiranja.

Vrtec_Slika2.jpg

V mesecu avgustu pa smo s pomočjo Montessori kart in knjig spoznavali podvodni morski svet. Pogledali smo si slike največjega kita v morju, primerjali njegovo velikost z velikostjo vrtca, poleg tega nam je bilo posebno zanimivo to, da se lahko potopi zelo globoko, za deset do petnajst minut, in da mladiček kita spije na dan tudi do 600 litrov mleka. Poleg kita, smo si ogledali tudi slike morske zvezde, želvice, morskega leva, morskega psa in delfina. Ugotavljali smo, katera žival plava hitro, katera počasi. Posnemali smo gibanje različnih živali in se tako plazili, plavali in skakali. Slednje nam je bilo še v posebno zabavo.

Igrali smo se igro spomin in iskali pare morskih živali in pri tem spoznavali njihova različna imena in lastnosti. Prav tako smo se šli skrivalno igrico s plastičnimi figurami morskih živali.

Poleg iger smo prebrali tudi zgodbico o Mavrični ribici, ki najprej ni hotela deliti svojih lusk, pri tem pa je izgubila svoje prijatelje, na koncu pa je vendar spoznala, da so prijatelji pomembni del njenega življenja in je zato vsem razdelila svoje lesketajoče se luske. Na podlagi tematske zgodbice o Mavrični ribici smo bili nato ustvarjalni tudi pri uporabi Orffovih inštrumentov in smo tako sami ustvarili svojo gibalno inštrumentalno pesmico. Iz kartona smo izdelovali hobotnice in raznobarvne ribice in jih uporabili pri igranju vlog iz zgodbice o Mavrični ribici. Vsi otroci slovenske skupine smo izdelali risbo na temo morsko dno in pri tem uporabili zelo zanimivo tehniko odtisa.

In to še ni bilo vse. Naredili smo ladjice iz papirja in jih nato pobarvali, zraven pa prepevali pesmici Barčica po morju plava in Po jezeru bliz’ Triglava.

Ker zelo radi delamo znanstvene poskuse, smo si pogledali katere snovi in zakaj plavajo na vodi in katere snovi potonejo. Na vodo smo tako položili les, kamen, papir, plastično škatlico od bonbonov, plutaste zamaške, plastelin. Da na plovnost vpliva tudi oblika, smo videli s tem, ko smo plastelin oblikovali v čolničke. Ti čolnički so nas spominjali na počitnice, ki smo jih mnogi preživeli na morju.

Zdaj pa smo že pogumno zakorakali v novo sezono in zelo se že veselimo, da vam zaupamo, kaj smo počeli septembra.


Otroci in ekipa slovenskega dvojezičnega vrtca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close