JESENSKE STOPINJE

Novi začetki z vonjem po jesenskih barvah so spet prepletli naš vsakdan.

September se je pričel s prav posebnim dogajanjem, namreč, prišli so novi otroci. Poleg novih prijateljev pa smo spoznavali tudi slovenske pravljice. Med pravljičnimi junaki smo posebno pozornost posvetili Kekcu. Prebrali smo dve knjigi o Kekcu: Kekec in Bedanec ter Kekec in Pehta. Ob tem smo si nadeli Kekčev klobuk in palico ter prepevali Kekčeve pesmi. Brez Kekčevih pesmi tudi ni Kekčevih dogodivščin. Zato smo se igrali igrice vlečenje vrvi, skakanje čez ovire ter zabavne igre z žogo.

Naslednja pravljica, ki je pritegnila našo pozornost je bila Pepelka. Našli smo lepo ohranjeno kočijo, zraven pripeli konja in peljali Pepelko do pravljičnega gradu, ki smo ga naredili sami. Nato smo  spoznali še eno pravljico in sicer, Trije prašički. Razdelili smo si vloge in s prstnimi lutkami zaigrali predstavo. S tem smo krepili naše občutke za timsko delo, kreativnost ter domišljijo.

Posebno pozornost smo namenili naši pismenosti in spoznavanju črk. Štempljali smo svoje ime s štampiljkami in sestavljali svoja imena v zabavni igri Scrabble. Nato smo sestavljali še ostale slovenske besede in tako veselo ohranjali svoj materni jezik.

V oktobru pa smo si pogledali značilne jesenske plodove iz gozda, kot so kostanj, žir, želod, lešnik in  oreh. Vse te plodove smo uporabili tudi v glasbene namene in izvedli ritmični koncert. Pri tem smo peli jesenske pesmice o kostanjčku Kostanjček zaspanček, pesmico o škratu Enkrat je bil en majhen škrat, pesmico o ježku Ježek teka, teka in o medvedku Pleši medo.

Pripravili smo tržnico z različnim sadjem in zelenjavo ter tako spoznavali imena sadja in zelenjave. Nato smo kupovali in prodajali, pri tem pa uporabljali plastične kovance in se tako učili tudi prvih matematičnih spretnosti. Pogledali smo na prehransko piramido in ugotovili, da spadajo sadje in zelenjava v pomembno skupino prehrane na piramidi. Naučili smo se, da bi naj vsak dan užili 5 porcij sadja in zelenjave. Iz kartona smo izrezali obrisane naše male rokice in na vsak prst nalepili en sadež ali zelenjavo. Tako smo si to priporočilo vtisnili v spomin na zelo ustvarjalen način. 

V oktobru smo tudi brali. Najbolj zanimiva nam je bila zgodbica od Tolstoja, Repa Velikanka. Z gibalno igrico smo poskušali potegniti Repo Velikanko ven iz zemlje in se pri tem strašno zabavali. Ni in ni hotela iti ven, ko pa je le popustila, smo se vsi prevrnili po tleh. Smeha ni bilo konec. Prebrali smo še zgodbico o strahcu in o palčkih, Kaj delajo palčki, ko zunaj dežuje, in o Mojci Pokraculji.

Konec oktobra je seveda minil v dekoraciji buč. Iz buč smo izdelovali strahce. V sredino buč smo položili baterijo, da so bile buče še bolj strašne. Pogledali smo si, kakšna so semena buč, in se naučili, da iz teh semen lahko naredimo bučno olje. Nekaj semen smo dali sušiti v kuhinjo, da jih bomo kasneje pohrustali.

Praznovali smo tudi noč čarovnic. Oblekli smo se v čarovniške kostime, zapeli in zaplesali okoli svetleče buče. Da smo se na noč čarovnic lahko tudi posladkali, smo iz skutinega testa oblikovali različne čarovniške kekse.

Prvi jesenski meseci se bili zelo veseli in zabavni. Ustvarjali smo in naučili veliko zanimivih stvari. Zdaj na vrata že trka zima … ali pa bo jesen še malo ostala in nas še naprej razveseljevala s pisanimi frizurami dreves?

Se beremo kmalu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close