VESEL BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO!

Dragi starši in prijatelji!   

Pa se tudi to leto izteka in tukaj je najčudovitejši čas v letu – božični čas. Vendar pa se dogajanje do teh dni ni niti za kanček ustavilo. Naša zimska zgodba se prične že novembra.  

V mesecu novembru se namreč začne daljšati noč in krajšati dan, zato smo novembru namenili pozornost posebni témi: Luč in senca.  Z izdelanimi svetilkami smo hodili po vrtcu in prepevali pesmico Jaz nosim svetilko predrobno.  

Spoznali smo vire umetne svetlobe in pri tem naredili zanimiv poskus. Vzeli smo žarnico in dve žici. Žici smo pritrdili na baterijo, eno na pozitivni pol, drugo na negativni pol, in nato se je zgodila čarovnija – žarnica je zasvetila. Elektrončki so tekli po žicah zelo hitro in zato je naša žarnica lahko svetila. Te elektrončke smo nato še narisali v obliki Spongboba na papir. Šli smo se tudi gibalno igrico Tek elektrončkov. Nato smo samostojno, s pomočjo knjige Zvite žice in iskriva vezja raziskovali, kaj prevaja električni tok in kaj ga ne prevaja. Pri tem smo uporabili radirko, svinčnik, papir, les in žebelj.  

Igrali smo se igro svetlobe in sence, pri tem pa smo uporabili žepne svetilke. Enkrat je bila senca zelo kratka in drugič zelo dolga. S svetilko smo posvetili na globus in ugotavljali, kje na svetu je dan in kje noč ter zakaj je tako. S pomočjo Montessori kart smo spoznavali kontinente na zemlji in svetili s svetilko na tiste kontinente, kjer je bil dan. Svetili smo tudi v steno in skakali pred njo. Videli smo, kako se sence hitro gibljejo in se spraševali, čigava je bila ta senca.  

Noči so bile v mesecu novembru res že dolge, zato smo se spraševali, kaj v temi delajo živali v gozdu. Ugotovili smo, da živali tema ne moti. Na primer, ježek spi podnevi, ponoči pa se potika naokoli. Prav tako lisička. Peli smo živalske pesmice, Lisička je prav zvita zverJežek teka tekaPleši medo in Zajček Dolgoušček. Pri tem smo uporabili tudi naš klavir in otroci smo eno pesmico tudi sami zaigrali. 

Konec meseca novembra smo pričeli našo igralnico pripravljati na veseli december in smo začeli izdelovati novoletne okraske. Pridno smo pomagali naši vzgojiteljici Nataliji.  

V decembru smo prebirali zelo zanimive pravljice Princesa Snežna in samorogZgodbico o Miklavžu ter čudovito Hoffmanovo pravljico Hrestač. Tako smo si pričarali čarobno decembrsko praznično vzdušje, ki smo ga popestrili še s petjem novoletnih pesmi Bela snežinka, Rasla je jelka, Želimo vam srečen božič, Sveta noč in  pesem o Miklavžu

Trenirali smo tudi naše kuharske sposobnosti in iz skutinega testa oblikovali in spekli parkeljčke, ki smo si jih podarili na Miklavževo.  

Leto je prišlo do konca. Dunaj, kot mnoga mesta, se svetlika v lučkah in kmalu sedemo za družinsko mizo in zapojemo, morda celo zaplešemo, vsekakor pa se poveselimo ob dobrotah in darilih.  

Želimo vam najčudovitejši božič in veliko navihanih počitniških dni, v novo leto pa prav tako veselo in zdravimi rdečimi lički naprej.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close