POLETJE ODPIRA VRATA

Sonce je posijalo močneje, parki so zaživeli, na trenutke je postalo celo nevzdržno vroče. A, kjer sta igra in radost, je vedno lepo. Tako je v našem vrtcu, kjer smo zadnja dva meseca šolskega leta preživeli ob pestrih in poučnih aktivnostih. Naj vas popeljemo nazaj v dogajanje.

Najprej smo v mesecu maju govorili o družini, mamici, očku, bratcu, sestrici, stricu, teti, babici in dedku. Izdelali smo diagram družinskih članov. Igrali smo igro vlog družinskih članov in si pogledali različna obdobja v človekovem življenju, od dojenčka do starostnika. Pri tem smo uporabili Montessori karte.

Družina je naše največje bogastvo. Opevali smo jo tudi v pesmicah,  Mamica moja, Jaz pa grem na zeleno travco in Mi se imamo radi, ter prebirali knjigici Moj očka in Mala kengurujka.

Pogledali smo si tudi družine s celega sveta. Kako živijo družine v Indiji, v Afriki, Avstraliji, in v Peruju. Ugotovili smo, da so nekateri družinski običaji podobni našim, drugi pa so povsem drugačni. Spoznali smo, da največ prebivalcev oziroma družin živi v Aziji, Afrika pa je na drugem mestu.

Pogledali smo fotografije svojih družin, in se razgovorili o družinskih članih. To je bilo zelo zabavno. Veliko novega smo izvedeli o naših družinah, o bratrancih, sestričnah, babicah in dedkih, ki sicer živijo v Sloveniji. Zelo radi hodimo k njim na obisk, predvsem poleti, ko lahko v Sloveniji pri babici ali dedku preživimo tudi več dni skupaj.

V juniju smo domišljijsko potovali po džungli. V ta namen smo uporabili otroški atlas sveta, atlas živali in Montessori karte s kontinenti. S pomočjo knjige smo otroci samostojno raziskovali džunglo in živali, ki živijo v njej. Nato smo figurice živali postavljali na pripadajoče svetovne kontinente. Največ živali se je seveda nahajalo na kontinentu Afrika, nekaj pa tudi v južnoameriški in azijski džungli. Pri tem smo zapeli pesmico Na potep sta šla dva slona.

S pomočjo gibalne igrice Krokodil Murimir smo se izjemno zabavali in trenirali svoje govorne sposobnosti. Bili smo tudi ustvarjalni. Izdelali smo svojega krokodila in ga nato uporabili v igri vlog.

Ni nam bilo dolgčas. V juniju smo veliko plesali in peli. Naučili smo se novih rajalnih pesmi, kot so, Bela, bela lilija, Rdeči, rdeči tulipan, Mi se z vlakom peljemo, Biba buba baja, in z njimi nasmejanih ust rajali po mestnem parku (Stadpark).

Sedaj pa so tukaj počitnice in naše zgodbe se bodo za nekaj tednov pomešale vsaka v svojo smer. Morje bomo obiskali, pa našo Slovenijo. Vrnili se bomo s pisanimi spomini in že komaj čakamo, da vam jih kmalu zaupamo.

Lep sončen pozdrav iz slovenskega dvojezičnega vrtca!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close