KONCEPT SLOVENSKEGA BILINGVALNEGA VRTCA

Prvi slovenski bilingvalni vrtec se imenuje

Metuljček Cekinček

in deluje z elementi Montessori pedagogike v kombinaciji z drugimi sodobnimi pristopi na področju predšolske vzgoje. Njegovo bistvo je, slovenskim predšolskim otrokom na Dunaju, ponuditi okolje, v katerem se nemški in slovenski jezik enakovredno prepletata, dodatno pa lahko otroci uživajo tudi v angleškem programu.

Slovenski vrtec deluje pod okriljem privatnega nemško-angleškega vrtca Schmetterling tako, da slovenskim staršem nudi vpis v slovensko dvojezično skupino, kjer za otroke skrbita nemško govoreča vzgojiteljica ter slovensko govoreča pomočnica vzgojiteljice. Otroci so del nemško-angleške skupine privatnega vrtca Schmetterling, dodatno pa za njih v slovenskem jeziku pripravlja aktivnosti slovenska pomočnica vzgojiteljice.

Otroci so deležni inovativnega programa in mednarodno obarvanega prostora, zasnovanega po najvišjih pedagoških standardih. Poleg ohranjanja slovenskega jezika in kulture so v koncept slovenskega dvojezičnega vrtca vpletene tudi druge vrednote, kot na primer, spodbujanje samostojnosti, povezanost z naravo in spoštovanje vseh živih bitij, sprejemanje drugačnosti ter ohranjanje zdravega načina življenja.

KONCEPT BILINGVALNOSTI:

Medtem, ko je nemščina jezik, v katerem se izvajajo osnovne dejavnosti v dnevnem programu skupine, je slovenščina jezik, v katerem se vsak dan izvajajo zanimive ustvarjalne delavnice. Priprava na šolo, ki so je deležni najstarejši predšolski otroci, poteka v nemškem jeziku.

REDNE DELAVNICE V SLOVENŠČINI:

 • Ustvarjalne delavnice
 • Montessori delavnice – uporabne veščine za življenje
 • Kuharske delavnice
 • Ure pravljic

Slovenski vrtec - kuharije

DODATNA PONUDBA:

– v popoldanskem času oz. občasno znotraj dnevnega programa, v dogovoru s starši

 • Glasbene delavnice
 • Lutkovne predstave v sodelovanju s Slovensko Iniciativo Dunaj (SID)
 • Bebarije – igralne urice v popoldanskem času, tudi v sodelovanju s SID
 • Izleti v naravo, v živalski vrt/akvarij ipd.

KONCEPT ZDRAVE PREHRANE:

Ker slovenski bilingvalni vrtec deluje pod okriljem privatnega vrtca Schmetterling, se lahko poslužuje tudi ponudbe prehrane, ki jo ta vrtec zagotavlja.

slovenski vrtec prehrana

Prehrana v našem vrtcu se razlikuje od ponudbe v drugih vrtcih ker:

 • je naša hrana pripravljena v lastni kuhinji
 • vsebuje zdrave prigrizke; predvsem sadje in zelenjavo
 • je sestavljena iz lokalnih in sezonskih, pretežno organsko pridelanih, sestavin ter svežih začimb
 • temelji tako na lokalni kot tudi mednarodni filozofiji kuhanja
 • mi vemo od kod pridejo sestavine – in to vedo tudi otroci v našem vrtcu

Preberite več o prehrani v vrtcih Schmetterling tukaj.

KONCEPT ODPRTOSTI:

Slovenski bilingvalni vrtec je v bistvu “naš” vrtec, torej vrtec Slovencev na Dunaju. Deluje v sklopu Iniciative za slovenski vrtec (Društvo Slovenski bilingvalni vrtec), ki staršem omogoča sooblikovanje idejnega programa vrtca.

Location Am Heumarkt 23, 1030 Wien E-mail slovenskivrtec.info@gmail.com Hours Delovanje vrtca: Ponedeljek – Četrtek 07:00 – 18:00 Petek 07:00 – 17:00 Informacije: na elektronskem naslovu 24/7
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close